blog

6 tipů na přípravu auta na zimu

FND auto 24.11.2021

6 tipů na přípravu auta na zimu

Blíží se svátek svatého Martina, tedy období, kdy by dle pranostik měl napadnout první sníh. I když ani letos to nevypadá, že by měl přijet na pomyslném bílém koni a tedy bychom se mohli sněhové nadílky na našich silnicích dočkat, je dobré mít auto na zimu připraveno. Přinášíme vám tipy, co si pohlídat a zkontrolovat před tou pravou zimní sezónou.

Pneumatiky

O přezutí na zimní pneumatiky jsme psali již minule, takže jen ve zkratce, pokud máte již přezuto, a neprověřovali jste stáří a vzorek pneumatiky, tak připomínáme, že je potřeba jezdit na zimních pneumatikách, které mají minimálně 4 mm výšku dezénu a doporučuje se mít maximálně 4 roky staré pneumatiky, poté již pryž, ze které jsou pneumatiky ztrácí své ideální vlastnosti. Pokud si nepamatujete kdy jste si pneumatiky kupovali, pomůže vám k tomu přímo značka DOT na pneumatice, kdy se ze čtyřmístného čísla dočtete měsíc a rok, kdy byla pneumatika vyrobena, pokud tedy máte číslo „2315“ znamená to, že pneumatika byla vyrobena 23. Týden roku 2015, tedy je více než 6 let stará.

Autobaterie

Stav baterie také ovlivňuje její stáří a styl jízdy řidiče, pokud jezdíte jen po městě, nebo máte baterii staršího data (více než 5 let) měli byste před zimou svou baterii nabít, aby vás nezaskočilo s prvním větším mrazíkem, že nenastartujete. Pokud při nabíjení baterie zjistíte, že ji nelze dobít na plnou kapacitu, měli byste pro jistotu přemýšlet o zakoupení nové. 

Voda do ostřikovačů

Léto je pryč, tak by z nádržky ostřikovačů a celé soustavy měla být odstraněna i letní voda do ostřikovačů, důvod je jednoduchý, voda se zmrznutím rozpíná a tedy pokud necháte v ostřikovací soustavě letní kapalinu, tak se může stát že vám rozpínáním některé plastové součástky popraskají. To se týká i když byste spustili ostřikování, mohli byste polámat zamrzlý motorek. Dalším důvodem je také to, že pokud máte na okně jen lehkou námrazu, při použití zimní kapaliny do -20 °C  nebo -30 °C můžete si ušetřit práci se škrabáním předního skla, jelikož ji tato kapalina bez problému rozpustí.

Gumové těsnění dveří

Před zimou je také vhodné ošetřit například silikonovým olejem gumová těsnění dveří a kufru, důvod je jednoduchý, silikonový olej odpuzuje vodu, tedy nestane se, že při zatečení vody by zůstávala na gumovém těsnění a nepřimrznou vám dveře. Při agresivním lomcování zamrzlých dveří se může stát, že si poškodíte kliku, nebo dveřní těsnění, které můžete buď vytrhnout nebo poškodit. 

Doplňková zimní výbava do vozu

S prvním sněhem každý motorista určitě ocení, když nemusí nadílku odklízet holou rukou – doporučujeme do auta umístit malý smetáček, k lepšímu a rychlejšímu oškrábání oken doporučujeme mít kvalitní škrabku na okna, které se vyrábí v různých tvarech, velikostech i provedeních. Když tuto škrabku doplníte i o rozmrazovač oken ve spreji/rozprašovači, tak si ulehčíte úmorné škrabání auta po ránu. Rozmrazovač stačí nastříkat na námrazu – ideálně na všechny okna a většinou, než oběhnete celé auto, tak pak již stačí buď gumovou stěrkou setřít nebo použít stěrače v případě předních/zadních oken.

Jedete na hory? Buďte připraveni!

Pokud plánujete vyrazit i na hory, tak se doporučuje mít s sebou v autě sadu řetězů, někde je použití dáno značkami. Pak přibalit malou lopatu, hodí se, když potřebujete vyhrabat auto z většího přívalu sněhu a tažné lano, které Vám může pomoci při vyproštění auta. Pro ty, kteří chtějí být připraveni úplně na vše, můžete přibalit i malý balík písku, kterým v případě námrazy můžete podsypat kola, abyste se vysvobodili. 

Autor: FND Auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.