blog

Dálniční známky a poplatky v roce 2022 – Česko, Slovensko a Rakousko

FND auto 20.12.2021

Dálniční známky a poplatky v roce 2022 – Česko, Slovensko a Rakousko

Každý, kdo jezdí pravidelně po ČR nebo v zahraničí, se snaží využívat dálniční sítě pro urychlení cesty. Jak to bude s poplatky za dálnice v roce 2022? Na to se zaměříme v dnešním článku!

Dálniční známka ČR

V roce 2021 přešel systém dálničních známek na čistě elektronický, tedy motorista si může konečně zakoupit elektronickou dálniční známku kdykoliv, a to na webu edalnice.cz nebo obchodních místech – standardně vybrané čerpací stanice nebo samoobslužné kiosky.

Změna nastala i v platnosti roční dálniční známky, ta je nyní platná 365 dní od zakoupení, místo kalendářního roku s přesahem prosinec/leden, jako tomu bylo v případě papírových známek. 

Výhodou elektronické známky je ověření platnosti dle SPZ, možnost nastavení notifikace formou SMS o ukončení platnosti známky nebo možnosti zakoupit dříve a posunout datum platnosti až o 3 měsíce. 

Jaká bude cena českých dálničních známek v roce 2022? Motoristy jistě potěší, že žádná cenová změna se u českých známek neděje, proto i v příštím roce zaplatí následující ceny:

    • 10denní – 310 Kč
    • 30denní – 440 Kč
    • 365denní (roční) – 1500 Kč

Dálniční známka Slovensko

U našich slovenských sousedů se můžeme také těšit na dálniční známky, které zůstávají za stejnou cenu jako tomu je letos. Na Slovensku zakoupíte také známku elektronickou formou, a to na webu eznamka.sk nebo na zákaznických místech.  

Na Slovensku si musí ale dávat pozor majitelé tažených přívěsů, pokud celková technicky přípustná hmotnost soupravy auto + přívěs překročí 3,5 tuny (údaj v technické průkazu), je povinnosti zakoupit dálniční známku i pro přívěs. Toto může jednoduše nastat, pokud máte větší obytný přívěs, který táhnete za SUV, nezáleží tedy, jestli reálně vážíte méně.

Ceny dálničních známek jsou tedy následující:

    • 10denní – 10 EUR
    • 30denní – 14 EUR
    • 365denní – 50 EUR (platná 365dní od zakoupení)
    • roční – 50 EUR (platná od zakoupení v kalendářním roce + leden následující rok)

Dálniční známka Rakousko

Pro motoristy v Rakousku již nyní platí nové ceny na příští rok (od 1.12.2021), a to navýšené o 1,4 % oproti letošnímu roku. V Rakousku zakoupíte dálniční známky v elektronické formě, a to na webu asfinag.at nebo na zákaznických místech v papírové formě. Elektronické známky můžete zakoupit v předstihu maximálně 18 dní.

Musíte také počítat, že průjezd některých tunelů, horských průsmyků, nebo vysokohorských silnic může být zpoplatněn navíc mýtnými bránami. U našich rakouských sousedů si musí dávat pozor motoristé jednostopých vozidel, tedy motorek. Na dálničních úsecích musí známku platit i oni.

Platnost dálničních známek se od českých a slovenských liší, a to 10denní, 2měsíční a kalendářní rok. Ceny známek po navýšení jsou:

Vozidla do 3,5tuny:

    • 10denní – 9,60  EUR
    • 2měsíční – 28,20 EUR
    • Roční – 93,80 EUR (platná od zakoupení v kalendářním roce + leden následující rok)

Motorky:

    • 10denní – 5,60  EUR
    • 2měsíční – 14,10 EUR
    • Roční – 37,20 EUR (platná od zakoupení v kalendářním roce + leden následující rok)

Autor: FND Auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.