blog

Palubní kamera u nás a v Evropě

FND auto 23.12.2022

Palubní kamera u nás a v Evropě

Kamery do auta jsou hitem posledních let. Určitě jste na internetu už viděli videa z palubních kamer s více či méně vtipným obsahem. Ale pozor na to. Takové zveřejnění videa vám také nemusí projít. Jaká jsou tedy pravidla? A jsou palubní kamery vnímány stejně u nás i v zahraničí?

Palubní kamera je v podstatě velmi užitečný nástroj. Pořizují záznam vaší cesty a v případě, že se vám stane nehoda, může posloužit jako důkazní materiál pro vyšetření okolností nehody.

Pozor na výhled

Asi není třeba zdůrazňovat, že kamera nesmí zasahovat řidiči do výhledu. Takové pravidlo známe už třeba u držáků na telefon a navigaci. Ani malá prasklina nesmí být v přímém zorném poli řidiče. Při umístění tedy dejte pozor, aby vás nijak neomezovala. Policie pro takový přestupek většinou nemá moc pochopení. Proto se kamery instalují většinou na zpětné zrcátko. Tím pádem je za ním schovaná, nezavazí a má v podstatě ideální výhled na cestu před vámi. Jsou také kamery, které snímají jak prostor po směru jízdy, tak i to co se děje za námi. Většinou i s prostorem kabiny. Taková kamera se za zrcátko úplně neschová, aby plnila funkci obousměrného snímání. Proto její umístění volte moudře.

Co se záznamem?

Legislativa v ČR je vůči palubním kamerám poměrně benevolentní. Užívat ji můžete pro soukromé účely a jako důkazní materiál. Záznamy z palubních kamer ale nesmíte volně šířit na internetu. Zde totiž platí předpis o ochraně osobních údajů. Pokud už záznam zveřejníte, nesmí na něm být rozpoznatelní lidé na ulici, nebo SPZ dalších vozů. Dejte si na to pozor, aby si na vás nedošlápl UOOU. Jiná věc je u příslušníků policie. Ve výkonu služby se na ně zákon na ochranu osobních údajů nevztahuje. Můžete je tak volně natáčet třeba při silniční kontrole. Záznam z palubních kamer lze také použít jako důkazní materiál při řešení dopravní nehody. Takový záznam, ale nemusí být brán jako klíčový. Závisí na dalších okolnostech, ostatních důkazech a kvalitě záznamu. Nicméně lze bez obav říct, že takový záznam může ušetřit vysoké pokuty, náklady na opravy a možná i pobyt za mřížemi v případě vážné situace.

Mějte na paměti, že takový záznam může být dvojsečný. Pokud jej dáte k dispozici policii a ta při prohlížení zjistí porušení dopravní předpisů z vaší strany, je pravděpodobné, že dostanete pokutu také.

Co ostatní země?

Dá se říct, že v Evropě je použití palubních kamer v podstatě stejné jako u nás. Jsou ale  b ,, na které je třeba pamatovat. Například v Německu je situace trochu nepřehledná. Legislativně tam použití palubních kamer není vyřešené. A tak si každá spolková země nastavuje vlastní pravidla. Obecně ale platí, že použití pro soukromé účely je povolené. Rakousko je ještě složitější. A to paradoxně navzdory tomu, že problematika legislativně vyřešená je. Opět platí, že pro soukromé účely použití palubní kamery možné je. Ale za účelem snímání provozu nikoliv. Pokud Vám tedy policista při kontrole neuvěří, že se jedná o soukromý záznam, můžete mít problémy. Do nedávna platilo Rakousko jako země, kde je použití palubních kamer zakázané, ale zákon dnes říká, že všechny pevně instalované kamery, které snímají veřejný prostor musí být registrované na úřadě pro ochranu osobních údajů. Autokamer se to nicméně netýká. Platí tedy pravidlo, jen pro soukromé účely. Polsko se touto problematikou nezabývá. Natáčet je tedy povoleno, jen při zveřejnění záznamu musíte ctít zákon o ochraně osobních údajů. Slovensko je na tom prakticky stejně jako ČR. Záznam tam můžeme použít i jako důkazní materiál. Ve Švýcarsku je to trochu „švejkovina“. Obecně tam zakázáno používat palubní kameru není. Ale pravidla, která musíte dodržovat, její použití v podstatě neumožňuje. Jedna z nesplnitelných podmínek je, že všichni, kteří jsou na záznamu s tím musí souhlasit. Snímat také můžete jen důležité události. V praxi to znamená, že zapnout kameru můžete pouze těsně před nehodou. To se také těžko splňuje. Ve Švýcarsku kameru raději vypněte. Francie použití kamer povoluje, a to i jako důkazní materiál. Ale pouze pro policii. Pojišťovně jej poskytnou nemůžete. Belgie umožňuje natáčení pro soukromé účely. V případě, že byste tento záznam chtěli použít i jako důkazní, musíte to nejprve oznámit všem zúčastněným stranám. V Maďarsku smíte natáčet pouze pro soukromé účely a pouze s nízkým rozlišením a malou snímkovou frekvencí. Záznam pak musíte po 5 dnech smazat. V Řecku je situace stejná jako ve Francii, ale s tím rozdílem, že záznam nesmíte nikde zveřejnit. V Lucembursku je použití palubních kamer zakázáno. Smíte ji mít v autě, ale nesmí být zapnutá. Nejpřísnější pravidla panují v Portugalsku. Tam nejen, že nesmíte palubní kameru používat, ale nesmíte ji ani vlastnit.

Ostatní země v Evropě mají pravidla stejná jako ČR. Pořizovat záznam je povoleno. I jeho použití pro důkazní účely. A při zveřejnění takového záznamu nesmí být rozpoznatelné obličeje a RZ ostatních vozidel.

Tak co? Už přemýšlíte, jakou kameru si pořídíte? Pravdou je, že se její použití řídí několika pravidly, ale není to žádná raketová věda. A pokud s ní budete jezdit pouze u nás, může vám ušetřit velké starosti. Jen pozor na Portugalsko.

 

Autor: FND auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.