blog

Proč se vyplatí přezouvat zimní a letní pneumatiky

FND auto 27.01.2023

Proč se vyplatí přezouvat zimní a letní pneumatiky

O tom, zda je přezouvání zimních pneumatik na letní výhodnější nebo ne, se často vedou dlouhé diskuze a spory. Jedna strana tvrdí, že se na těch zimních přece dá jezdit po celý rok a proč si tak život komplikovat přezouváním a peněženku zatěžovat nákupem sady letních kol. Ta druhá zase argumentuje, že zimní a letní pneumatiky mají rozdílné vlastnosti z pádného důvodu a je proto potřeba mít správně obuté auto podle ročního období. Jak tomu tedy ve skutečnosti je jsme pro vás prozkoumali v tomto článku.

Zimní pneumatiky po celý rok?

Zákon o silničním provozu udává povinnost používání zimních pneumatik v období od 1. listopadu do 31. března. Během tohoto období musí mít každé vozidlo zimní pneumatiky vždy, když je na silnicích souvislá vrstva sněhu. Zákon ale nestanovuje povinnost přezutí letních pneumatik ve zbývajících měsících. Je tak poměrně běžné, že někteří řidiči svá auta na začátku jara nepřezouvají a jezdí na zimních pneumatikách po celý rok. Nezákonné nikoliv, nebezpečné však ano.

Mnoho zastánců celoročního obutí zimních pneumatik tvrdí, že jejich hlavní motivací je úspora peněz, jelikož nemusejí kupovat letní obutí a tím výrazně ušetří. Opak je ale v tomto případě pravdou. Pokud jednu sadu kol používáte nepřetržitě po celých 12 měsíců, jejich vzorek i plášť se rychleji opotřebují a v řádu let je tak budete muset mnohem dříve nahradit za novou, než kdybyste kola přezouvali v průběhu sezóny. Auta se zimním obutím mají zároveň větší spotřebu a v dnešní době za pohonné hmoty určitě nechcete zbytečně rozhazovat. Tím nejdůležitějším faktorem je pak bezpečnost kol v závislosti na teplotách silnice, u kterých zjistíte, že zimní pneumatice letní měsíce opravdu nesvědčí.

Pozor na rozdílné brzdné dráhy

Právě bezpečné ovládání auta je to hlavní, na co by měl každý řidič před usednutím do svého auta myslet. Vzhledem k rozdílným vlastnostem zimních a letních pneumatik, jako jsou hloubka vzorku a pružnost pláště, mají správně použité pneumatiky obrovský vliv na bezpečný pohyb na silnici v každém počasí.

Zimní pneumatiky jsou uzpůsobeny povrchům tzv. M + S z anglického Mud and Snow, tedy v češtině jsou ideální do bláta a do sněhu. Na takovém povrchu se do něj při brždění umějí obrazně řečeno zahryznout a auto tak bezpečně reaguje a brzdí. Letní pneumatiky jsou do takových podmínek naprosto nevhodné, jejich mělčí vzorek zapříčiní, že bude auto podkluzovat a může se stát téměř neovladatelným. Na mokrém povrchu si umí zimní pneumatiky lépe poradit s akvaplaninkem, jinak si s těmito podmínkami ale stejně dobře poradí letní obutí auta. Na suché a rozehřáté vozovky pak patří primárně letní pneumatiky, které zajistí, že bude auto krásně sedět v zatáčkách a navíc jsou méně hlučné. Největší prioritou je pak výrazně kratší brzdná dráha, která je na suchém povrchu v porovnání se zimním obutím menší až o 6 metrů, což není malý rozdíl.

Myslete na bezpečnost za volantem i na svou peněženku

Ačkoliv se vyhýbání přezutí letních pneumatik může zdánlivě zdát jako úspornější řešení, ve skutečnosti si v dlouhodobém horizontu spíše připlatíte. Pokud budete na jaře i na podzim své pneumatiky poctivě měnit, vydrží vám několik let a je to opravdu výhodná investice. Zároveň vezměte v potaz otázku bezpečnosti, kdy je patrné, že zimní a letní pneumatiky se v opačných ročních obdobích mohou chovat velmi nevyzpytatelně a vy tím tak můžete ohrozit nejen sebe, ale i své okolí. Myslete proto hlavně na bezpečnou jízdu po celý rok.

Autor: FND auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.