blog

Prasklé čelní sklo nemusí být tragédie

FND auto 22.09.2022

Prasklé čelní sklo nemusí být tragédie

Možná se Vám to stalo také. Jedete si v klidu z bodu A do bodu B a zařadíte se v provozu třeba za nákladní auto, převážející stavební suť, štěrk nebo jakýkoliv jiný náklad. Vlivem jízdy, větru a osudu se stane, že z korby, nebo od kola odletí malý kamínek a namíří si to přímo proti Vašemu čelnímu sklu. A prasklina je na světě. Co teď?

Snažit se o nějaké zastavování auta před Vámi a dožadovat se zaplacení škody je většinou zbytečné. Pokud celou událost nemáte natočenou, těžko budete dokazovat, že ke škodě došlo právě od tohoto konkrétního účastníka silničního provozu. Nezbývá, než se se situací prostě vypořádat. Máme pro Vás ale dobrou zprávu. Pokud je prasklina na čelním skle do 25 mm, dá se ještě opravit, nebudete muset měnit celé sklo. Oprava není nijak nákladná a dá se zajistit svépomocí. Žádná tragédie se tak nekoná.

Co říká zákon?

Prasklinu je třeba opravit neprodleně. Jak z technického, tak zákonného hlediska. Při silniční kontrole Vám totiž za prasklé sklo hrozí pokuta. Ta se může vyšplhat až na 10.000,-Kč a přijdete i o několik bodů. Pokud je prasklina v zorném poli řidiče (obecně se udává 30 cm pás před volantem) neměla by se ani opravovat, ale rovnou vyměnit čelní sklo. Bez ohledu na velikost praskliny.

S opravou neotálejte

Pokud poškození vzniklo na opravitelném místě a není větší než desetikoruna, uhánějte do servisu. Takovou Vám za poměrně slušnou cenou opraví a často na počkání. Opravdu neotálejte, protože na čelní sklo působí spousta vnějších vlivů a prasklina se může zvětšovat. Pak už bude na opravu pozdě a to pak může pořádně zabolet. Zvlášť pokud máte vyhřívané čelní sklo a třeba i s anténou. Nicméně nemusíte nutně do servisu. Můžete si pořídit sadu na opravu skla a opravit jej sami. Není to nic těžkého.

Jak to vlastně funguje?

Oprava spočívá v tom, že se poškozené místo očistí a vtlačí do něj pryskyřice, která prasklinu zacelí. Oprava bývá většinou natolik úspěšná, že se Vám po vytvrdnutí bude poškození místo jen těžko hledat. Na první pohled jej nejspíš vůbec nezaznamenáte a pokud, tak je vidět jen z určitého úhlu. Při jízdě jej vůbec nebudete vnímat.

K dostání je, pochopitelně, mnoho různých druhů opravných sad. Od jednoduchých s cenovkou kolem 200-300 Kč, až po dražší, které jsou dodávány s UV lampou kvůli vytvrzení pryskyřice, za níž zaplatíte třeba 600-700 Kč. I s levnějšími však pravděpodobně dojdete k velice uspokojivému výsledku. Cena za opravu v servisu se bude pohybovat zhruba od 600,-Kč.

Nezapomeňte skla kontrolovat

Že Vám nějaký kamínek rozbije čelní sklo, toho si nejspíš všimnete. Ale je dobré aspoň čas od času zkontrolovat i ostatní skla. Zvlášť v zimních měsících, kdy bývá na silnicích štěrkový posypový materiál. Někdo projede kolem Vašeho zaparkovaného miláčka a prasklina je na světě. Někdy se poškození skla schová ke kraji, takže jej snáz přehlédnete. Pozor na to.

Přejeme hodně kilometrů bez nehody.

Autor: FND auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.