blog

Srovnání paliv

FND auto 06.12.2022

Srovnání paliv

Výběr nového auta, ať už je ojeté, nebo k vám zamíří rovnou z továrny, není jednoduchou záležitostí. Jakou značku, barvu, výbavu? Sedan, kombi nebo SUV?  Rozhodnutí, která musí padnout, je celá řada. Jedním z nejzásadnějších kritérií je volba motoru a s ní spojeného druhu paliva. Je finančně výhodnější benzínový nebo naftový motor? A jak je na tom plyn?

V oblasti cen paliv platí víc než kdekoliv jinde, že co je výhodné dnes, nemusí být zítra. Současná situace na trhu se vyznačuje mimořádnou nestabilitou. Cena pohonných hmot je od vypuknutí války na Ukrajině velmi kolísavá a mění se ze dne na den. To, jestli zaplatíte více za benzín, naftu nebo plyn, však zůstává podobné, mění se jen výše částky.

Nafta nebo benzín?

K 30. 11. 2022 činila průměrná cena litru benzínu v ČR 40,17 Kč, litr dieselu pak stál průměrně 42,03 Kč. Toto srovnání by mohlo vést k rychlému závěru, že jezdit na benzín je výhodnější. Není to ale tak jednoduché. Spotřeba samozřejmě závisí na konkrétním motoru, stylu jízdy a dalších aspektech. Dieselová auta mají obecně nižší spotřebu, jejich pořizovací cena ale bývá vyšší.

Jak tedy změřit spotřebu nafty a benzínu za stejných podmínek? Pomocí speciální metodiky WLTP, kterou používá i české Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tabulka, která se zveřejňuje dvakrát ročně, srovnává náklady na ujetí 100 km srovnatelnými vozy za použití různých druhů paliva. Zahlédnout jste ji mohli na některé z čerpacích stanic. Ty mají totiž povinnost tabulku zveřejnit, pokud mají kromě tradičních pohonných hmot v nabídce i alternativní paliva. Problémem tabulky je její neaktuálnost – vychází dvakrát ročně, zatímco ceny se za tu dobu změní hned několikrát. K obecnému přehledu ale postačí.

Z tabulky shrnující údaje za první pololetí 2022 vyplývá, že v kategorii vozidel střední třídy náklady na ujetí 100 km od 215 korun u benzínu, minimálně 176 korun u nafty a u CNG nejméně 250 korun.

U aut nižší střední třídy byly průměrné náklady na ujetí 100 km za první pololetí roku 2022 od 236 Kč u benzinu, 167 Kč u nafty, 250 Kč u CNG a 134 Kč u LPG.

Jak je na tom plyn?

Automobily na alternativní plynový pohon jsou ekologičtější alternativou ke klasickým benzínovým a dieselovým motorům. Velkou výhodou je možnost instalovat plynový pohon dodatečně a kombinovat s benzínovým motorem. Nemusíte si proto při přechodu na úspornější a ekologičtější palivo hned kupovat nové auto.

Litr LPG se pohybuje kolem 17 korun, CNG se pohybuje kolem 50 Kč za kilogram. Nevýhodou tohoto druhu paliva je poměrně malá síť doplňovacích stanic. Finančně se ale zejména LPG zatím pořád vyplatí, někdy dokonce více než běžná paliva.

Vzhledem k nestabilní situaci na poli pohonných hmot se spíše než tabulkami řiďte tím, k jakým účelům automobil pořizujete, jaké vzdálenosti máte v plánu jezdit, kolik do něj můžete investovat a v případě alternativních paliv i to, zda je v blízkosti vašich obvyklých tras čerpací stanice, kde můžete palivo doplnit.

 

Autor: FND auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.