blog

Dává ojetý elektromobil smysl?

FND auto 28.02.2023

Dává ojetý elektromobil smysl?

V době, kdy se cena paliv pohybuje nahoru dolů, spousta lidí vážně zvažuje vůz s alternativním pohonem. Většinou si jej lidé pořizují jako druhé auto do rodiny na krátké pojíždění, aby ušetřili na provozu. Ušetří?

Spotřeba?

Je možné, že pro mnoho lidí to bude trochu zklamání, ale bráno čistě v tomto ohledu to vlastně takové terno není. Vzhledem k ceně elektřiny si spousta veřejných míst nechá za nabití auta slušně zaplatit. Dokonce i u obchodů, kde bylo dobíjení dosud zdarma, se bez peněženky neobejdete. Ušetřit na spotřebě, pokud to tak u elektromobilu lze nazvat, můžete snad jen při nabíjení doma na úsporný tarif a když máte možnost nabíjet v práci. Jinak se, při přepočtu na kilometr, jedná o úsporu v řádu halířů.

Servis

Mnohem zajímavěji to vypadá s položkami za servis. Běžná auta se spalovacími motory s sebou totiž nesou více komponentů, které podléhají opotřebování. Při pravidelné servisní prohlídce vám u auta se spalovacím motorem vymění třeba olej, olejový a kabinový filtr, rozvody, provozní kapaliny a svíčky. Když k tomu připočteme práci, tak za takovou prohlídku necháte v servise třeba až 10.000 Kč. Při větších servisech ještě víc. U elektromobilu vám vymění tak maximálně kabinový filtr, brzdovou kapalinu a provedou diagnostiku. Náklady na servis se tím pádem výrazně sníží.

Úlevy v provozu

Elektromobily mají v současné době ještě řadu výhod v ostrém provozu. Je tím myšleno parkování zdarma (na některých obecních parkovištích) nebo dálniční známka, kterou elektromobily nepotřebují. Vzhledem k tomu, že se počet elektro aut zvyšuje a samosprávy často hledají kde sehnat peníze, nespoléhali bychom na to, že tyto výhody budou věčně. Pokud počítáte s úlevami v rámci pojištění, tak to spočítat nedokážeme. Záleží čistě na pojišťovně, jaké podmínky vám dá a jaké bonusy zohledňuje.

Ale co kapacita akumulátorů?

Asi jste zaznamenali zvěsti, které tvrdí, že po pár letech akumulátory ztratily většinu ze své kapacity. No, stát se to může. Ale je dobré si říct, že za to může často spíš špatné používání auta jako nevhodné dobíjení apod. Chápeme, že měnit baterie za půl milionu korun se asi nikomu nechce. Proto předkládáme ujištění. Pokud si budete pořizovat ojetý elektromobil u renomovaného prodejce, tak vám vždy předloží diagnostiku akumulátorů. Většina nabízí kapacitu přes 75 % původních hodnot. Často se ale dostanete nad 85 %.

Tak jak to tedy je?

Obecně se dá říct, že pokud budete ojetý elektromobil pořizovat u zavedeného prodejce, který vám předloží diagnostiku auta, jsou rizika nižší než u stejně starého auta se stejným nájezdem se spalovacím motorem. Pokud budete dodržovat pravidla pro správné nabíjení a celkově se k autu chovat slušně, dobře vám poslouží i jako ojetina a s menšími riziky skrytých vad než u spalovacích motorizací. Dává vám teď ojetý elektromobil smysl?

Autor: FND auto

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Všechny starosti s autem jdou za námi.


Vy si užívejte!

RYCHLOST

RYCHLOST

Potřebujete auto rychle? Na týden nebo na rok?


Můžete ho mít už zítra!

SPOLEHLIVOST

SPOLEHLIVOST

Při poruše se na nás můžete spolehnout.


Náhradní auto i servis.

TRANSPARENTNOST

TRANSPARENTNOST

Přehledné smlouvy s jasně definovanými parametry.


Nic neskrýváme.

VOLNOST

VOLNOST

Auto si půjčíte a vrátíte tam, kde potřebujete.


Jsme v sedmi městech.